Volt egyszer egy Fürdőbál

A rendszerváltás után mozgalmas esztendők következtek a büki fürdő életében, melyből talán az 1992-es esztendő emelkedik ki leginkább, hisz ez hozta a legizgalmasabb változást a komplexum életében. A Gyógyfürdő Vállalat privatizációjának gondolata ugyanis ebben az évben fogalmazódott meg, s 1993. január 1-től már részvénytársaságként folytatta működését az országos hírnevű fürdő – dr. Németh István vezetésével. A gazdálkodási forma megváltozásával teljesen új életút kezdődött, a fürdő az új fejlesztéseknek és szolgáltatásoknak köszönhetően másodvirágzását kezdte a frissen kinevezett vezérigazgató gondoskodó kezei között. Az invesztíciók és átalakulások mellett kiemelt jelentőségűnek bizonyult az 1994-ben hagyományőrző céllal életre hívott Fürdőbál, mely a megye egyik legjelentősebb összejövetelévé nőtte ki magát az évek során.

Volt egyszer egy Fürdőbál

A fürdőkultúra hazánkban hosszú és fényes múltra tekinthet vissza. Az 1800-as években egy-egy jobb nevű fürdő nem maradhatott bál nélkül. A szezon alatt több nyári mulatságnak is helyszínül szolgáltak a fürdő termei. A korabeli újságok a bálokról előre tájékoztatták az olvasókat, majd utána színesen beszámoltak az eseményekről, eljegyzésekről, a divatról és arról, hogy ki milyen báli-ruhát viselt. Talán nem árulunk el nagy meglepetést, hogy ezen rendezvények egyik királya fővárosunk volt, 100-150 évvel ezelőtt a vidékről Pestre rándult farsangolók a híres Császár-fürdői bálokra szekereztek fel Biharból, Somogyból, s az ország többi részéről.

Ez a színes fürdőtörténelem és Bükfürdő töretlen fejlődése ötvözte azokat a gondolatokat, melyek nyomán 1994-ben megszületett a Büki Fürdőbál ötlete és a februári báli időszakban meg is rendezték az első összejövetelt.

A rendezvény hamar sikeres lett, az ötödik évfordulón már oly sok érdeklődő jelezte részvételi szándékát, hogy a Szabadidő Központ szinte teljes területét felölelte a bál. Évről-évre új asztaltársaságok, kis közösségek alakultak ki, a Vas megyei közélet számára egyre fontosabb jelentőséggel bírt a tradicionális Fürdőbál, mit sem bizonyít jobban hogy számos prominens személy már egy évvel előre bejegyezte határidőnaplójába a táncmulatság időpontját. A nagyérdemű szórakoztatásáról sztárvendégek gondoskodtak, Karda Beától egészen Balázs Paliig – számos celeb megfordult a bál színpadán. A siker legfontosabb összetevője az volt, hogy az előadóművészek mindig bevonták a publikumot programjukba, ennek következtében a műsor közreműködője lehetett többek között a helyi polgármester, fürdőigazgató de még a megyei közgyűlés elnöke is. A késő hajnalig tartó maraton másnapja stílszerűen fürdőzéssel zárult, vasárnap délelőtt a mulatság fáradalmaira a vendégek a szaunában és a jótékony hatású gyógyvízben kereshették a gyógyírt.

Volt egyszer egy Fürdőbál
Volt egyszer egy Fürdőbál

Az első igazi „fürdőhangulat” 2011-ben köszöntött be, amikor új helyszínre költözött a mulatság, a Szabadidő Központot felváltotta a 2009-ben átadott új pihenőtér, melynek tágas terei és egyedi akusztikája új szintre emelte a báli élményt. A program fénypontja szinte mindig a tombolahúzás volt, ahol számos értékes nyeremény talált gazdára. A Bükfürdő Turizmusáért díjat 2010-ben alapították, mely szintén szorosan összefonódott a báli forgataggal, hisz az elismerés ünnepélyes átadása szerves részét képezte a rendezvény programjának.

2016-ban külső helyszínre költözött az összejövetel, majd 2018-ban a 25. Fürdőbállal véget ért egy negyed évszázadon keresztül íródó csodás történet. Reméljük, hogy csak hosszabb álomra szenderült és bízunk benne, hogy hamarosan újra felcsendül a muzsika és a bál szelleme ismételten feléled – akár a Hordó Étterem falai között.

Olvasta már?

Sztárok a büki gyepen

Bük életében mindig kiemelt szerepet játszott a sport, így nem is csoda, hogy 1996-ban a Nemzet Sportvárosa címmel tüntették ki a vasi települést. A helyi sportélet és a folyamatosan fejlődő...

„Marica grófnő” Bükön

Kálmán Imre a legsikeresebb magyar zeneszerzők egyike – akinek műveit az egész világon játszották – legsikerültebb operettjének a Marica grófnőt tartotta, melyben egy slágerekkel teli, különleges,...

HORDÓ ÉTTEREM

– avagy a legenda újjászületése „A mákos bab egy étel, ami úgy készül, hogy kettőt lapozunk a szakácskönyvben” – hirdeti viccesen a sokak által ismert falfirka, mely talán tökéletesen rá is világít...

A történet, ami meglepte Tvrtkot Bükön

Tvrtko estjei mindig meghökkentőek, elgondolkodtatóak és érzelmekben gazdagok. De mi történik, ha a „mesélőt” érinti meg egy történet? A Hordó Étterem nyitóestjén ez történt ugyanis.

Esküvői kisokos

A boldogító igen helyszíne: Az utóbbi években javarészt háttérbe szorultak a nagyvárosi szállodák és éttermek, a szerelmesek egyre inkább a természetközeli helyeket és a családias vendéglőket...